Mindenféle hasznos és haszontalan írás a világ dolgairól. :)
fejlec

Age of Empires Online Beta

május 13th, 2011 » Címke: » Hozzászólás: 0 db

Az Age of Empires játékról szerintem már mindenki hallott. Én anno még az első résszel játszottam egy ideig, de igazából nem sok mindenre emlékszem a játékból. Azóta megjelent egy második és harmadik rész is, meg egy rakás kiegészítő és már 2011-t is írunk, amikor is megjelenik (majd valamikor) az Age of Empires Online (hivatalos oldal). Néhány helyen már elkaptam róla pár kósza cikket az elmúlt fél évben és a napokban megint belebotlottam az egyik blogon. Zárt beta volt, így egy 25 tagból álló beta kulcsra volt szükség ahhoz hogy valaki tudjon játszani. Valami szerencse folytán pont akkor lett nyílt a Beta amikor én kipróbáltam, hogy le lehet e tölteni és ugye így sikerült. Azóta azt olvastam, hogy megint bezárták a kapukat, de ebbe nem vagyok biztos. A telepítéshez és játékhoz szükség van egy Games for Windows Marketplace nevű cuccra, majd ebben kell megkeresni a játékot és ha szerencsénk van akkor engedi telepíteni.
Sokak szerint ez nem igazán követi az eddig AOE játékok vonalát, de ehhez nem tudok mit hozzátenni, mert ugye nem nagyon játszottam velük, így inkább a saját véleményem írom le, egy olyan játékról amivel mindenféle előzmény és követelmény nélkül kezdtem el játszani.
Nézzük az egyik lényeges és kissé meglepő dolgot. Mennyibe kerül majd? Semennyibe. Ingyen lesz. Ok ez így nem teljesen igaz. A játéknak két része lesz. Lesz egy alap amivel bárki ingyen játszhat, de lesznek bizonyos korlátozások. Hogy pontosan mik és hogyan az még nem világos, de valami olyasmik, hogy bizonyos extra cuccokat nem lehet használni, nyersanyag korlátozások talán.
Grafika szerintem jó, nekem bejön. A fejlesztők szerencsére nem szálltak el és nem kell hozzá erőmű. Pontos gépigényt nem tudok, de a majd 2 éves notimon simán fut a játék, így egy mai átlag pc-vel nem lesz gond, de a régebbi gépeken is tökéletesen játszható lesz.
A játékban két néppel lehet játszani, a Görögökkel és Egyiptomiakkal. Jelenleg a betaban csak a Görögök érhetők el, így arról nem sokat tudok írni, hogy miben tér el a két nép egymástól, de a fejlesztők valsz törekedtek arra, hogy a két nép kb egy szinten legyen, de mégis másként érjék el ezt. pl a Görögöknek inkább az erős és változatos hadseregben rejlik az erejük, de ahogy olvastam az Egyiptomiaknál meg lesz valami varázslás féle dolog is, amivel pl az ellenséges egységeket lehet eltéríteni, káoszt okozni a harcmezőn és még tippem sincs, hogy pontosan micsodát. Tehát lényeges különbség lesz a két nép között, ami elég érdekes csatákat hozhat majd, mert hiába vagy te profi a görögökkel, az egyiptomi népet is jól kell ismerned, hogy tudd mire számíthass.
A játék totál onlinera helyezi a hangsúlyt, olyannyira, hogy a játék azzal kezdődik, hogy be kell lépni a Windows Live azonosítónkkal(pl MSN). A játékban alapból van egy városunk amit tudunk fejleszteni, épületeket építeni, szobrokat elhelyezni és ami fontos, hogy a városban szinte az összes épületnek valamilyen fontos funkciója van. Pl itt lehet küldetéseket választani, ami kétféle lehet. Single Player mód, vagyis fix feladatok, amiket a számítógép ellen játszva kell teljesíteni. Minden feladat után XP-t, Coin-t és Empire Points-t kapunk. Amikkel cuccokat vásárolhatunk és szinteket léphetünk. A játékban ugye különböző szinteket lehet elérni és minden szint után kapunk 3 pontot, amikkel a főépületben tudunk fejlesztéseket végrehajtani. Ezeket a fejlesztéseket lehet, majd később a játékban aktiválni nyersanyagért. Mi dönthetjük el, hogy merre is induljunk el a fejlődés útján. Hajók? Lovasok? Gyalogság? Íjászok? Gazdaság? Azt fejlesztünk amit akarunk, de fontos, hogy az elején ugyebár kicsi szint, kevés pont. Nem tudunk mindent kifejleszteni, így rá kell állni pár dologra és azokat kell húzni. A szinteken túl még különböző korokba is léphetünk(összesen négy), ami a különböző fejlesztések aktiválásához elengedhetetlen. A feladatos pályákon különböző bónusz cuccokat lehet összeszedni, amiket a város építéséhez, valamint a csatában lehet felhasználni. pl 3 percig sokkal erősebben támad az általunk kijelölt sereg, pár percig gyorsabban mozognak az egységeink. Ezeket a játékban aranyért lehet majd aktiválni, amit úgy kell kitermelni. A másik része a cuccoknak különböző épületek a városban, amiket fel lehet építeni, valamint a hozzájuk való nyersanyagot is be lehet így szerezni. Igazából kissé összetett ez az egész és még pontosan nem világos, hogy melyik épület pontosan mire is jó, de még csak pár napja játszom a játékkal.
A küldetések másik fele a multiplayer játék, ahol rendes felhasználók ellen lehet játszani. Ezt egy bizonyos szint után lehet elérni, de már nem emlékszem, hogy pontosan mikor. Talán a 6.? Ez a rész egyelőre eléggé fapados, mivel annyi a választási lehetőség, hogy 1vs1 vagy 2vs2 meccset akarsz játszani. A játék próbál szint szerint kb hasonló játékosokat összehozni, de ez nem sokat jelent, mivel a játékosok tudása nagyon eltérő. Vert már engem is 2-vel kisebb szinten lévő játékos és én is ütöttem ki 4-l magasabban lévő júzert. Ide gyakorolni kell sokat, meg kell hozzá vmi érzék is ugye.
Én jelenleg 12s szinten vagyok és főleg íjászokkal nyomulok. Elég jól lehet velük harcolni és gyorsan is lehet őket gyártani. 6-8-10 kiképző központból már állat módon lehet sereget építeni, és ez fontos is, mert jelenleg a görögöknél van egy max létszám, amit ugye nem lehet túllépni.
Negatívumként a lassú netemet hoznám fel. Multiba nem egy csatát vesztettem el miatta. Akkora lagokat képes produkálni, hogy nem igaz. A másik ami nem az igazi, hogy az egységek nyílt terepen faszán mozognak, de ha sok akadály van, pl fák, vagy az épületek, akkor össze-vissza mennek és nem igazán találják a helyüket. Ezt még remélem fejlesztik. Az viszont nagyon jó, hogy ha csatába megy a sereg és vannak pl dárdás és íjász egységek akkor szépen felállnak menet közbe, hogy előre a dárdások és mögéjük az íjászok. Sok legotól kíméli meg ez az embert. Ami jó, hogy a játék elején kapunk egy felderítőt, ami egy kis gyors lovas egység, amivel feltérképezhetjük a környéket és az ellenséget is.
Hát asszem kezdésnek ennyi. Még Beta a játék, de buggal még nem találkoztam. Tippem sincs, hogy mikor jelenik meg a végleges verzió, de remélem minél hamarabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.