Mindenféle hasznos és haszontalan írás a világ dolgairól. :)
fejlec

Bécsi Karácsonyi Vásár

december 12th, 2010 » Címke: » Hozzászólás: 1 db

Voltunk November 27-én bécsi karácsonyi vásáron. Azért lett ez a korai időpont kiválasztva, mert abban reménykedtünk, hogy így nem lesz olyan hideg és szombat ellenére nem lesznek olyan sokan. Egyik se jött be. A vásár november utolsó hétvégéjén kezdőik igazán és december 24-ig tart.Kezdjük az utazással.
Bécsbe kijutni többféle módon is lehet, így azok is könnyen kijuthatnak akik nem rendelkeznek saját autóval. Lehet jelentkezni buszos kirándulásokra, aminek nagy előnye, hogy hoznak-visznek és nem nagyon kell az utazás nehézségeivel foglalkozni. Hátránya is kb ugyanez, vagyis fix időben kell indulni odafelé és haza is. Google-n rákeresve sokféle ajánlat közül válogathatunk, de akár kisebb csoportot összegyűjtve magunk is szervezhetünk egy napos buszos kirándulást. Ha a buszozásra tennénk le a voksunkat akkor útiköltség gyanánt kb 5-6000 Forint / fővel számolhatunk.

Másik kedvelt utazási forma a vonat.  elvira.hu oldalon könnyen kikereshetjük, hogy honnan is szeretnénk Bécsbe eljutni és látható, hogy az utazás mennyi időbe telik és mindezért mennyit kell fizetnünk. Jegyekről részletes információt a Railjet linkre kattintva kaphatunk. Olcsóbb bécsi kirándulójegy oda-vissza: 25 € (városi közlekedéssel: 31 €).

A harmadik és egyben az egyik legjobb közlekedési forma az autó. Ilyen esetben szabadon rendelkezünk a rendelkezésre álló idővel és akkor megyünk és jövünk amikor akarunk. Utazáshoz ha autópályát választjuk akkor 2 jeggyel is számolni kell. Magyar autópályára 4 napos jegy 1170 Forint, az osztrák 10 napos pálya matrica pedig 7,9 Euroba kerül. Magyarországi autópályáknál a a 4 napos matrica 2010. május 1. és szeptember 30. között 1.530 Ft-ba kerül. Az év fennmaradó időszakában az 1.170 Ft-os ár érvényes.  Ha végig autópályát használunk, akkor az utazás roppant egyszerű, mivel végig csak ugyanazon az úton kell haladni, de a Gmaps segítségével könnyen és pontosan megtervezhetjük a utat. Ha autóval megyünk akkor meg kell oldani a parkolást ami kétféle módon lehetséges. Vagy beautózunk a belvárosba és ott próbálunk parkolót találni ami nem lesz egyszerű dolog. Belvárosban hétvégén ingyen tudunk parkolni, de hétköznap fizetős és az aktuális díj mértékéről mindig az utca elején lévő tábláról tájékozódhatunk és ami fontos, hogy fizetős időben a legtöbb helyen maximum 2 órát hagyhatjuk az autót, így aki hétköznap indul Bécsbe lehetőleg ne ezt válassza.
A másik parkolási lehetőség, a város határában található parkolóházak, ahova egy csekély díj fejében egész napra lerakhatjuk az autót. A parkolóházakról részletes listát lehet olvasni a parkeninwien.at oldalon. Ebben az esetben szükséges lesz igénybe venni valamilyen tömegközlekedési formát is. Bécsben jó metro, villamos és busz hálózata van, így könnyen eljuthatunk a városon belül bárhova. Az összes elérhető jegyről a  www.wienerlinien.at oldalon lehet olvasni. Röviden info pár jegyről magyarul. 1,80 €-t kel fizetni egy vonaljegyért, de ha a vezetőnél vásároljuk akkor 2,2 €-ba kerül. 5,70 €-ba kerül egy 24 órás jegy, amivel korlátlanul utazhatunk a helyi tömegközlekedési eszközökön. A Vienna-Ring-Tram-ra mindig külön kell jegyet venni. 6 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak. 6-15 éves kor között pedig féláron, valamint hétvégén és ünnepnapokon ingyenes. Fontos, hogy ezen kedvezmények igénybevételéhez szükséges valamilyen arcképes igazolvány. 18,50 Euroért Vienna Karte is vásárolható, amivel 72 órán keresztül ingyen utazhatunk, valamint sokféle múzeumba és kiállításra ingyen juthatunk be. Metro | Villamos

Bécsi Karácsonyi Vásár
Rendben megérkezünk Bécsbe, így jó lenne a lehető legtöbbet kihozni ebből az egy napból. Arra készülni kell, hogy hétvégén nagyon nagy tömeg van és estefelé a vásárban szinte lépni se lehet. Sajnos egy nap nagyon kevés Bécs látványosságaira, így főként az adventi helyszíneket érdemes felkeresni. A legnagyobb vásár a Rathausplatz-n található, de Bécs több pontján is kisebb-nagyobb vásárokat találhatnak az ide látogató emberek, úgy mint Schönbrunn, Spittelberg, Mariahilferstrasse.
A vásárokban szinte bármi megtalálható, a szép kézimunkáktól, a karácsonyi díszekig mindenféle dolog megtalálható. Az árak átlag magyar viszonylathoz nézve elég drágák a vásárban. Rathausplatz-nál 1993-tól minden évben másmilyen Christkindlmarkt bögrét lehet kapni. Ezt úgy lehet vásárolni, hogy ha veszünk forrócsokit, puncsot vagy forralt bort, akkor azt bögrében adják, amiért letétbe 2,5€-t kell fizetni, Ha visszavisszük a bögrét akkor visszakapjuk a pénzt, de ha akarjuk akkor megtarthatjuk. 3,5 euro környékén bármelyik újságosnál lehet Bécs térképet vásárolni, amivel elég könnyen lehet tájékozódni a városban.
Mivel nagy valószínűséggel a nap nagy részét szabadban töltjük, ezért fontos, hogy öltözzünk be, mert ilyen már elég csípős idő és nem lenne jó Bécsből egy felfázással hazajönni.

Étel-Ital Árak
Elég eltérő árak lehetnek, de tól-ig próbálom nagyjából belőni, hogy mire számítson az ember fia. Vásárban az említett bögrés italokat 2-4 eur között vásárolhatjuk meg. Ha be szeretnénk ülni valahova inni egy kávét vagy teát akkor 3 és 5 euro közötti értékre számítsunk ami attól függ, hol és mit iszunk. Elég sok kis étterem pizzéria és gyorskajálda találhat Bécsben, de akár a vásárban is ehetünk valamelyik standon, így a meleg étkezést is könnyen megoldhatjuk. 6-10 euro környékén már egész jó ételeket lehet kapni.

Egy hozzászólás a(z) “Bécsi Karácsonyi Vásár” bejegyzéshez

  1. Judas szerint:

    6 euróért meleg kaja, még mindig olcsóbb és jobb, mint a mcDonalds-os McMenü 1450Ft-ért. : )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.