Mindenféle hasznos és haszontalan írás a világ dolgairól. :)
fejlec

DOSBox – DOS Emulator

április 3rd, 2011 » Címke: » Hozzászólás: 4 db

Múltkori régi idők postja után kézenfekvő volt a dolog, hogy valahogy tudjak játszani a régi játékokkal is. A régi gépre DOS hegesztés projekt még kicsit várat magára vagy lehet, hogy neki se állok, mert van egy nagyon fasza emulátor progi, amivel még Windows 7-n is lehet régi DOSos játékokat futtatni. A program neve DOSBox és pofon egyszerű az egész. Fogod magad és elvándorolsz a www.dosbox.com weboldalra, ahol a Downloads menüpontban kiválaszthatod, hogy milyen oprendszerre szeretnéd telepíteni a programot és már töltheted is le az ahhoz szükséges verziót. Ha lejön feltelepíted és az ikonjára kattintva szépen elindítod. A weboldalukon van még egy nagyon hasznos rész, amit a Compatibility menüpontnál találhatsz meg. Itt a régi játékokra lehet keresni és a legtöbbről van info, hogy rendesen fog e elindulni vagy pedig nem. Szerencsére a legtöbb játék simán elindul, de itt azért nézelődhetünk egy ideig és akár kis ötletet is meríthetünk, hogy mivel üssünk el pár órát az életünkből. Wiki részen pedig minden hasznos infot és parancsot megtalálunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk a programot.


Aki nem tudna angolul vagy lusta lenne keresgélni annak a legalapabb dolgot idevésem. Szóval elindítottuk a programot, de ahhoz, hogy elérjük a kívánt játékokat még be kell írni pár dolgot. Tételezzük fel, hogy több partícióra van felosztva a vinyó és ezek közül a D partíción tároljuk a játékokat. Ekkor beírjuk, hogy MOUNT C D:\ Ilyenkor az fog történni, hogy a D partíciót meghívta és ezt a programban innentől a C-nek fogja kezelni, amit úgy érjük el, hogy beírjuk a C: parancsot(kép). Ha itt vagyunk DIR paranccsal kilistázzuk, hogy milyen mappák és filek vannak itt. Ha be akarunk lépni egy mappába akkor a CD MAPPA NEVE parancsot használjuk, kilépéshez pedig a CD.. parancsot. Még két hasznos gyorsgomb. Alt + Enter és kiteszi teljes képernyőre, Alt + F9 és bezárja a DOSBOX-t. Érdekesség: DOS rendszer alatt még a mappa és file nevek maximum 8 karakter hosszúak lehettek és a kiterjesztés hozzá max 3 karakter, így ne lepődjünk meg, hogy nem minden file és mappa név olvasható teljes egészen.

4 hozzászólás a(z) “DOSBox – DOS Emulator” bejegyzéshez

 1. Robi szerint:

  A gond csak az vele hogy zabálja a CPU-t.

 2. BestFlorene szerint:

  I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste
  your traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got hi quality content.
  If you want to know how to make extra bucks,
  search for: Ercannou’s essential adsense alternative

 3. evamccarthy szerint:

  Hello and welcome to my blog . I’m Eva Mccarthy.
  I have always dreamed of being a novelist but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I aided a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for writing help just a week later. This time they would compensate me for my work.
  During the summer, I started doing academic writing for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my writing skills to students.

  Writing Specialist – Eva – tritronicsinc.com Confederation

 4. jody szerint:

  My name is Jody Read. And I am a professional academic writer with many years of experience in writing.

  My primary goal is to solve problems related to writing. And I have been doing it for many years. I have been with several associations as a volunteer and have assisted clients in many ways.
  My love for writing has no end. It is like the air we breathe, something I cherish with all my being. I am a full-time writer who started at an early age.
  I’m happy that I`ve already sold several copies of my works in different countries like USA, Russia and others too numerous to mention.
  I also work in a company that provides assistance to many clients from different parts of the world. Students always come to me because I work no matter how difficult their projects are. I help them to save energy, because I feel happy when people come to me for professional help.

  Professional academic Writer – Jody Read – Confederation

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.