Mindenféle hasznos és haszontalan írás a világ dolgairól. :)
fejlec

Határjárás 17

május 26th, 2011 » Címke: » Hozzászólás: 0 db

Hétvégén megint kiruccantuk a Budai-hegységbe kicsit túrázgatni, ezúttal a Határjárás túrára. Mivel elég meleget, meg talán esőt is mondott, ezért a legrövidebb 17 km-s távot választottuk. A túra érdekessége, hogy itt a Budapest határvonalát jelölő határköveket kellett felkeresni, így pontőrök se nagyon voltak. A köveknél meg itt-ott az úton zsírkrétával kellett mindenféle betűket felvésni a nevezési lapra. A nevezési lap érdekes volt. A térkép kb használhatatlan, olyan pici, de volt egy 8(!) oldalas leírás ami alapján kellett tájékozódni. Három durvább rész volt a túrán. 450m alatt 120m szintemelkedés, majd kicsit később még egy 500m alatti 90m szintemelkedés. Hát ezt a két etapot bármelyik túra megirigyelte volna, de a túrázók már kevésbé. A harmadik rész a Hármashatár-hegyről lefele jövet, valami durván meredek, sziklás, köves szir-szar út, ami rendesen szétcseszte a térdem és amikor leértem az aljára, csak félredobtam ami a kezembe volt és leültem a fűbe. Csupán akkor pattantam fel, amikor egy godzilla méretű hangya megindult felém. Szerencsére tanulván a múltkoriból csomagoltam Fastum gélt, ami most életet mentett, mert spec akkor a tököm tele volt az egésszel és ha nem tudom lekezelni a térdem és nem nyoszogatnak én tovább se megyek. Viszont olyan helyekre vitt fel a túra, ahonnan szuper kilátás volt a környékre és Budapestre is. Még soha nem jártam erre se.
Érdekesség. Odafelé Ürömön mentünk keresztül. Hát érdekes egy falu. Valami oknál fogva amerre mentünk minden második ház vagy kis gazos vmi eladó volt. Volt olyan kis utca, ahol több volt az eladó, mint a nem. Ennyire szar lenne ott élni? Mondjuk a környező erdő elég szemetes volt és sok helyen voltak lepukkant kis házak is, meg sok helyen út se volt. A Hév megálló meg annyira látványos, hogy két túrázó észre se vette. Kb 1 km-l később találkoztunk velük, hogy visszafelé gyalogoltak. Valahol furcsa volt ez a látvány, azt hinné az ember, hogy szépen kialakított kis falu lehet ott bp határában. Azt lehet, hogy csak azon helyen volt ez ahova mi mentünk, de kissé meglepett minket.
Összegezve jó kis túra volt és kissé csalóka, mert a rövid táv ellenére a kemény terep eléggé lefárasztott minket. Több innivalóval is kellett volna készülnünk, mert ami kellemes 20-22 fokba elég, az 25-27 fokos napsütéses melegbe már kevés, főleg ha ilyen izzasztó a terep. Az útvonalvezetése a határkövek miatt nagyrészt eltérő volt a szokásos turistautaktól is, így aki rendesen meg akarja ismerni a Budai-hegységet az egyszer egy ilyen túrára is menjen el. Raktam fel pár képet is, ahol látható, hogy milyen kilátás nyílik a hegység pár jó pontjáról. Sajna gyenge a gép, így nem a legjobb minőségűek a képek.  Szervezői oldalon elolvasható a túra tájékoztató és igazoló füzete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.