Mindenféle hasznos és haszontalan írás a világ dolgairól. :)
fejlec

Négy túra eddig

május 7th, 2012 » Címke: » Hozzászólás: 0 db

Tavaly eléggé abbamaradtak a túrák, de idén azért volt pár amire elmentem, így most kicsit röviden írok róluk.

Téli Gyermekvasút 15

link: Téli Gyermekvasút Ötpróba 15
Rögtön év kezdés után gondoltuk, hogy érdemes lenne végre kimozdulni valahova. Amint kiértünk tisztán látszott, hogy még irdatlan mennyiségű ember gondolt ugyanerre. Elég csigatempóban vánszorogtunk végig, viszont így is kellemes, télies túra volt. Azért csak télies, mert igaz, hogy január volt, de hó csak néhol, nagyon-nagyon kevés és az idő se volt túl rossz, sőt a napon már néha-néha meleg volt a sok cuccban. Azonban egy dologra mindenképp ráébresztett minket ez a túra. Termoszra szükség van. 2. EP-nél épp a jégkockákat kergettem a 1,5 literes üvegbe, amikor egy csaj lazán előkapta a termoszt és gőzölgő, meleg innivalót tolt az arcába. Rég voltam annyira irigy, mint akkor. Szal kövi túrára szereztem egyet és biza mikor otthonról indulás után 5 órával kinyitja az ember és fincsi meleg tea van benne, mikor kint van vagy 2 fok. Nah az valami k jó dolog!

Hó-Fejérke 10..


link: HÓ-Fejérke – Piroska túra 35
..vagyis Piroska emléktúra egy rövidebb távja volt a kövi túra amit lenyomtunk. Elég érdekes volt, mert előtte lévő éjjel semmit se sikerült aludni, így már a startnál tök kómás voltam, de ha már itt vagyunk, akkor menjünk. Igaz így csak a rövidebb távot választottuk. Budapesti túra után kissé furcsa és igazából jó érzés is volt, hogy a túra első részén nem sok emberrel találkoztunk, viszont láttunk két őzt! Ez volt az első túra ahol végre igazi vadállatokkal találkoztunk. És nem is csak fél percre, hanem épp a Köves-völgybe mentünk, amikor a bal oldalt fentről lefutottak, át az úton előttünk talán 10 méterre és jobb oldalt fent, majd a völgy oldalába még sok ideig láttuk őket tök közel mielőtt végleg eltűntek. Tehát már ezért megérte elmenni és innentől az se érdekelt, hogy legszívesebben aludnék. Célba kaptunk finom kaját meg innivalót így szuper kis túranap volt.

Bubu 30


link: BUBU 30 születésnapi túra
Ez egy egyszeri megrendezésű túra volt és olyan helyeken ment, amerre még soha se jártam, így könnyű volt ezt választani. A túra amúgy egy Bubu nevű, irdatlan sok túrát lenyomó srác 30. szülinapja alkalmából került megrendezésre. Boldog Szülinapot innen is! A túra nagyon szép helyeken ment végig és az egyik részt külön is kiemelném, ami a Zuppa-tető névre hallgat. Sajna nem vittem gépet, így ide egyszer még mindenképp vissza kell menni rendes fényképeket csinálni, meg amúgy is. Eszmétlen jó a kilátás mindenfelé és nem csak a táj, hanem a falu, főút, vasút, szal van benne élet, mozog az egész, de mégis a természetben van. Nem könnyű oda felmászni de megéri. Amúgy akit érdekel az Szárról egy pár km-s sétával elérheti, csak bírja az emelkedőt is. A túrán kaja, pia, környék, minden rendben volt. Elfáradtam, mint állat , de nagy kár, hogy jövőre nem rendezik meg a túrát, mert nekem nagyon tetszett. Tuti, hogy lesni fogok egy olyan túrát ami újra felvisz a Zuppára.

Sárga 18

link: Sárga 18

Iszonyat kánikula volt, így túratárssal úgy döntöttünk, hogy a Sárga 18 (18.9 km) untig elég lesz a mai napra. Igazából ez egy durván hosszú 70 km-s túra a Sárga turistajelzés mentén és mi az uccsó 19 km-re szálltunk be. A táv és a szint nem volt különösebben kemény, így normál körülmények között ez a Hűvösvölgy – Budaörs túra nem lett volna extrém táv. Azonban a szuper időjárásnak köszönhetően én még ennyire egy túrán se készültem ki. Az egész azzal kezdődött, hogy kétszer eltévedtünk, így mire a Csacsi-réthez értünk az itinerben jelölt 8 km helyett kb 12-t tettünk meg és kb ekkor kezdődtek a gondok. Mire leültünk már kra fájt a fejem(jobb oldalt lüktetett végig, mint állat) és itt biza jó fél órát ücsörögtünk, ettünk és ittunk mire újra járóképessé nyilvánítottam magam. Gondoltam csak kicsit kidöglöttem a meleg meg a tekergés miatt, de nem lesz semmi gebasz menjünk. Csacsi-rét után azon kezdtünk filózni, hogy vajon kitart e az innivaló, de szerencsére az erdő közepén volt egy frissítő pont, ahol behúztunk egy liter finom, hideg vizet. Nah ez nagyon kellett. Az igazi gond az utolsó 3,5 km-n kezdődött. A utolsó előtte EP-re igyekeztünk épp, amikor kiértünk a hegy napos oldalára és valami nagyon durván tűzött a nap és olyan fél-1 óra után már nagyon szarul éreztem magam. Fájt a fejem, hányingerem volt, 2 percig melegem volt, aztán 2 percig fáztam (31-33 fok és tűző nap) és kb 300 méterenként le kellett ülnöm valami árnyékos helyre, mert nem bírtam menni, így nyilvánvaló volt, hogy sajnos napszúrást kaptam. Innivaló kb 1,5 deci forró ásványvíz, de innen már muszáj volt valahogy beérni, mert arrafelé volt a hazafelé vezető út is. És innentől nézve igazából 2x is szerencsénk volt ezen a rövid távon, mert Budaörsön a Törökugrató felé haladva az egyik házból kaptunk egy üveg ásványvizet ami életmentő volt és innen is köszönjük, valamint a Törökugrató után volt egy csap, ahol totál feltöltöttük a készleteket és kissé meg is mosakodtunk, így röpke 1,5 óra alatt sikerült legyűrnünk az uccsó 3,5 km-t. A célba is csak úgy nagy kómásan vánszorogtam be és egy csaj navigált, hogy merre vannak a pecsétes emberek, mert azt se nagyon sikerült észrevennem.
Szóval a kánikula miatt ez egy iszonyat durva lett számomra a végén, de másként mint eddig, ugyanis nem fáradtam el, másnap izomlázam se volt, csak éreztem, hogy azért mozogtunk valamint. Viszont a szervezetem totál kikészült és mikor másnap kimentem 20 perce a szabadba már minden bajom volt a naptól. Nagy respekt azoknak akik letolták a 70 km-s vagy bármelyik távot ilyen forróságban.
Adat: 18,9 km (keveréssel nekünk kb 22-23km), idő: 6 óra 40 perc, elfogyasztott innivaló kb 4 liter, bónusz napszúrás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.