Mindenféle hasznos és haszontalan írás a világ dolgairól. :)
fejlec

Túra előtt

március 24th, 2011 » Címke: » Hozzászólás: 0 db

Kicsit olvasgattam neten a témába, meg azért valami elképzelésem nekem is van erről az egész túrázásról, már csak azért is, mert  kb 50 méterre van a házunktól a Gerecse erdeje, így gyerekkoromba nagyon sokat lógtunk az erdőbe. Szóval inkább full kezdőknek írnék pár sort arról, hogy alapból mi kell a túrához és mire kell ügyelni.

Felszerelés
Nem szabad elbagatelizálni a dolgot, mert pár alap dologra szükség van. Elsőként kell egy jó cipő, lehetőleg túracipő. Az a cipő ami kényelmes az utcán, az nem biztos, hogy jó lesz az erdőbe is, így ajánlatos bemenni a szakboltokba és nézelődni(pl Hervis, Decathlon). Az árak nem éppen alacsonyak, tehát olyan 10-13k huf környékén vannak olcsóbbak és határ a csillagos ég, de olyan 18-25k huf között vannak az átlagos túracipők. Lehet, hogy elsőre soknak tűnik, de ha már nem gyerek korban vagyunk és nem nő a lábunk, akkor úgyis fel lehet fogni, hogy veszünk sok évre egy cipőt amivel ki tudunk menni a szabadba. Ilyen meg úgyis kell. Én spec 12999 hufért vettem egy Columbia Wallawalla cipőt(enyém színben kicsit eltérő). Fontos, hogy frissibe ne menjünk ki vele hosszabb túrára, mert valsz széttöri a lábunkat, ezért otthon vagy ha megyünk vhova akkor mászkáljunk benne kicsit. Én ezt a tartom az egyik legfontosabb beruházásnak, mert nem mindegy, hogy 10-20-30 km után milyen állapotba van a lábunk. A második, sztem szintén fontos dolog egy jó hátizsák. Itt árak szempontjából, már sokkal jobb helyzetben vagyunk, mert én pl 3990 hufért vettem egy Quechua Arpenaz 20 hátizsákot, ami egy napos túrára tökéletes. Nagyobbat nem is akartam venni, mert van egy olyan rossz szokásom, hogy addig pakolok bele amíg fér és ahogy nézem még ezt is szépen meg tudom tömni. A hátizsák elég fasza, van rajta jó pár zseb és kényelmes szivacsos a pántja, így nem fogja szétnyomni a vállamat. Ami kissé meglepett, hogy 5 év garancia van. Manapság mire adnak annyit? Semmire, főleg ilyen árban lévő dolgok közül. Oldaltáskát meg egyéb kézben vihető tatyókat senkinek se ajánlom, mert nagyon kényelmetlen és fájdalmas emlékeink maradhatnak a túráról. Ezeken kívül még kell pár dolog, mégpedig egy jó melegítő, lehetőleg hosszúnadrággal. Aztán nem árt egy sapi, főleg nyáron amikor könnyen leéghet az ember vagy egy napszúrás se lenne épp kellemes. Zokniból elég széles a választék, nézelődjünk és mindig legyen nálunk egy pót zokni, mert szétázott vagy épp sáros zokniban végigmenni a távon nem épp a legjobb élmény. Nem árt az adott területről egy térképet beszerezni. Átlagos áruk 1200 és 1500 forint között mozog, pl benzinkúton vagy könyvesboltba. Továbbá lehet még rakás dologgal felszerelkezni, ezt mindenki maga dönti el, hogy mire van szüksége, pl. túrabot, óra, esőkabát, navigáció, iránytű, kullancs csipesz, meg minden amit el lehet képzelni.

Erő Egészség
Általánosságba pár dologról. Legyen nálunk sebtapasz, meg vmi krém húzódásra meg ilyenekre. Étel-ital szempontjából meg az amit akarunk. Lehet sima szendvicseket pakolni, szőlőcukrot, ilyeneket vagy épp az űrkajákra szavazni, ami nekem még elég ködös, de majd utána olvasgatok. Ital szempontjából is kb ugyanez a felállás, tehát sima víz, ásványvíz vagy valamilyen spéci pia. Az erdőben vannak kullancsok is szép számmal, így nem árt ha beoltatjuk magunkat agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen, amit a háziorvosnál lehet megoldani. Pont ma voltam és két hét múlva megint kell menni, majd még egyszer valamikor és utána csak 3 évente egyszer. Millió írás van erről neten, mondjuk a www.kullancsvedelem.hu oldalon, meg barátod a Google, így akit bővebben érdekel  olvasson utána.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.